Bøgerne

Den vildeste jul og En tosset sommerferie og jomfruen, der blev væk er højtlæsningsbøger for hele familien.

Det har – i begge tilfælde - været mit mål at skrive en historie, som voksne kan holde ud at læse op, og som børn vil elske at lytte til. Derfor er bøgerne ikke skrevet i børnesprog. I stedet inviteres børnene indenfor i de voksnes sprogverden. Ikke et avanceret sprog. Bare ikke et “1-til-1 sprog i børnehøjde”. Nok mere i stil med den kommenterende fortællerstemme man kender fra filmene om Emil fra Lønneberg. Og det er helt bevidst. Målet med bøgerne er nemlig, at give voksne mulighed for at dele noget fra deres egen verden med børn. At invitere børnene indenfor.

Det vil betyde, at der hist og her er ord og vendinger, som de yngste ikke forstår. Men pyt med det. Så er der lidt at snakke om. Desuden er der ingen grund til at undervurdere børns evner. Børn er f.eks. verdensmestre i at følge handlingen i film på et sprog, de ikke engang taler.

De to bøger er derfor højtlæsningsbøger for hele familien. Historier der ikke blot kan – men bør – læses for og af børn i alle aldre.


En tosset sommerferie og jomfruen, der blev væk

Som det fremgår af navnet er En tosset sommerferie og jomfruen, der blev væk, historien om en sommerferie. En rejse tilbage til slutningen af 70’erne, hvor et studenterbrød kostede 75 øre, og hvor colaen kunne fås uden farve. Det er rejsen tilbage til dengang, en tom sodavandsflaske var en formue værd, når den blev omregnet til studenterbrød, som var enhver skolegårds valuta.

Under en campingferie møder Jens Christian og Luffe pensionisten Osvald. Da der en nat begås et tyveri på det lokale museum, hvor det værdifulde maleri Den fortabte Jomfru bliver stjålet, beslutter de tre at hjælpe det lokale politi med at opklare sagen.

I historien møder vi – som nævnt - Jens Christian og hans lillebror Luffe. Vi møder også deres helt igennem almindelige familie. En Mor og far som den slags er flest. Og en storesøster som den slags er færrest.

Disse hovedkarakterer bliver sammen med skolekæresten Lotte, den ukronede ludokonge Osvald, en campingplads på Birkø, den lokale landbetjent, cirkus Wahlstrøm og tyveriet af maleriet Den fortabte jomfru ingredienserne i en livlig fortælling med fart over feltet. Men også en fortælling, der berettiget sætter spørgsmålstegn ved, om man kan klappe hesten, når man ikke ejer én, om det er muligt at sætte ny verdensrekord i 100 meter brystsvømning, når man stadig bruger svømmevinger og ikke mindst om det er rimeligt at navngive sin yngste søn Herluf?


Den vildeste jul

I Den vildeste jul følger vi igen Jens Christian og Luffe. Denne gang i en julekalenderfortælling i 24 afsnit med jul i lange baner. Og nogle tyve, der havde skumle planer.
Den vildeste jul er historien om en jul, der havde alle ingredienserne til at blive en helt normal jul. Med sne, julehjerter, småkager, kalender på tv og masser af juletraditioner. Og sådan var julen da også begyndt. Men den var endt med at blive som ingen andre.

Den vildeste jul er historien om en jul, hvor sneen væltede ned som aldrig før. Hvor skolens nisselandskab gik op i røg, et portræt blev klippet i Holgers skæg og far kom i stødet og dansede Electric boogie 10 år før den dans overhovedet blev opfundet. Og så er det samtidigt en historie, hvor man må spørge sig selv, om kan man fange tyve med en fiskestang, 30 kilo glaskugler, noget fritureolie, en halv meter af mors kålpølse og en stor buste af rent guld?
Den vildeste jul er en livlig og sjov kalenderhistorie i 24 afsnit, der vil glæde både børn og voksne. Og hvor man med hvert afsnit kommer tættere på juleaften… og den spændende slutning på historien. Vil det lykkes Jens Christian og Luffe at fange tyvene og redde årets juleomsætning i Hermanns Stormagasin?

Læseprøver

Uddrag fra En tosset sommerferie og jomfruen, der blev væk

”Vauw  … total ninja,” jublede Luffe.

Foran os stod Osvald. Helt klædt i sort. Fra top til tå. Tilmed en elefanthue på hovedet klar til at rulle ned foran ansigtet. Og et par sorte gummisko, der lignede noget, som var gået af mode, dengang Osvald gik til gymnastik i folkeskolen. De så betænkeligt mølædte ud, men Osvald mente jo nok, at de ville egne sig, når han skulle liste lydløst omkring.

Ellers var der nu ikke meget ninja over Osvald. Han var tydeligvis ret nervøs, spejdede til alle sider og trippede omkring som en, der i den grad skulle tisse. Han faldt nogenlunde lige så meget i ét med omgivelserne som en ræv i en hønsegård.

”Hej, Osvald,” sagde jeg.

”Hej med jer,” hviskede Osvald tilbage.

”Hvorfor hvisker du?” ville Luffe vide. Det ville jeg egentligt også. Her på pladsen var larmen fra aftenens cirkusforestilling ret gennemtrængende. Man kunne affyre en mindre kanon, uden at nogen ville bemærke det.

”Det ved jeg ikke,” peb Osvald og lignede én, der var ved at besvime. ”Gør man ikke det, når man er ude for at luske?”

Uddrag fra Den vildeste jul

”Kom Luffe,” hviskede jeg. ”Vi tager en stol hver og så må vi prøve at trække nogle af ringbindene ud. Måske har direktøren gemt nøglen bag et bestemt ringbind, så han lige ved, hvor han skal finde den.” Vi slæbte hver en stol hen og gav os forsigtigt til at trække det ene ringbind ud efter det andet. Nogle af dem var ret støvede. Det var vist ikke hver dag Sørens mor nåede op til øverste hylde. I det samme hørte jeg noget, som jeg absolut ikke havde lyst til at høre. Ovre fra Luffe lød det: ”Ahhh…. Ahhhh….” Åh nej! Alt det støv havde bevirket, at knægten skulle nyse.

Luffe kæmpede en brav kamp. Men forgæves. Han gav efter med et kæmpe nys. Og det netop som vi kunne høre Sørens mor gå forbi ude på gangen. Luffe havde forsøgt at holde for både næse og mund. Men det havde blot resulteret i, at trykket var stået ud af ørene på ham. Og det, der var kommet ud af munden på ham, havde lydt, som om han havde skudt et kanonslag af. Vi stod helt stille og kiggede anspændt på hinanden. Luffe så på en gang både forskrækket og salig ud. På den anden side af døren var Sørens mor også stoppet op. Havde hun hørt Luffe nyse? Det havde hun!

Vi sprang ned fra stolene. Vi måtte gemme os. Jeg kiggede mig desperat omkring. Hvor fanden skulle jeg gemme mig?

I det samme kunne jeg høre, at hun satte nøglen i døren. Det her ender galt, nåede jeg lige at tænke.

Køb bøgerne her

Du kan bestille En tosset sommerferie og jomfruen, der blev væk hos din lokale boghandler eller køb den online her.
Bogen er udgivet på Forlaget Mellemgaard. (ISBN: 978-87-7218-130-1). Den vildeste jul er udgivet på forlaget Meloni og kan købes i fx deres webshop.

Blog

min blog vil jeg dele ud af min og andres viden omkring højtlæsning for børn. Indholdet vil være sagligt og rettet mod alle, der synes det er værd at udbrede brugen af højtlæsning for børn. Der vil være fakta og viden fra mine egne analyser og interview med fagspecialister, forskere, undervisere samt aktører i bogbranchen. Hvis du giver min Facebook-side et “like”, får du automatisk besked, når jeg udgiver et nyt indlæg på min blog.

Du kan læse mine blogindlæg her.